Savez poziva pčelare da plasiraju med

0
161

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „NAŠ MED“ doo svečano je otvoren 17. juna 2020. godine i u toku je probni rad, a sa plasmanom meda na veliko (u buradima) trebalo bi da krene od avgusta 2020. godine, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).đ

Detaljne informacije o načinu plasmana biće pravovremeno objavljene. Za početak, dok se ne nabavi automatska mašina za pakovanje meda u tegle od 40 grama do 1000 grama svih oblika i veličina, pakovaće se profesionalnom mašinom za ručno punjenje tegli nemačke proizvodnje, koja je ovih dana nabavljena.

Rukovodstvo Saveza pčelarskih organizacija Srbije je svesno da je prošla godina bila loša, a ova ispodprosečna, i zna da su pčelari jedva dočekali neke količine meda kako bi ih prodali i došli do živog novca, bez obzira na niže ponuđene cene na tržištu od realnih. Samim tim, svesni su da su značajne količine meda od ove sezone već prodate. Takođe su, kako navode, svesni da mnogi pčelari čekaju sa prodajom jer znaju da će preko Pogona ostvariti najveće povoljnosti pri prodaji meda, kako kroz najbolju moguću cenu, tako i kroz apsolutnu sigurnost plaćanja.

Savez poziva sve pčelare koji su prodali samo nužne količine meda da bi došli do minimalno potrebnog obrtnog kapitala, ili med uopšte nisu prodali i čuvaju ga za  Pogon, da preko svog udruženja prijave tačne količine meda na koje Pogon „Naš med“ može sigurno da računa narednih meseci, počev od avgusta ove godine.

U najskorije vreme ovo prijavljivanje biće obavljano elektronski preko sajta SPOS-a, ali za sada ide na navedeni način. Od vitalnog je značaja da se što pre dostave traženi podaci, kako bi se na osnovu raspoloživih količina meda moglo pregovarati sa kupcima. Iako pčelare najviše interesuje cena meda, iz SPOS-a navode da niko ne može znati kolika će cena vladati na tržištu u avgustu. Čim se neki ugovor sklopi, objavljivaće se cena, i svi kojima ta cena odgovara, prodaće svoj med u ugovorenoj količini. Cena meda biće onolika kolika bude tržišna cena u trenutku prodaje, umanjena za troškove funkcionisanja odnosno održavanja Pogona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here