Državne robne rezerve trebalo bi da otkupe ukupno 26.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 20 dinara po kilogramu.

Državne robne rezerve, prema programu obnove zaliha i za intervencije na tržištu, sačinile su plan otkupa pšenice ovogodišnjeg roda – ukupno 26.000 tona, po ceni od 20 dinara za kilogram. Za ovu nabavku potrošiće oko 520.000.000 dinara, saznaje list „Gazdinstvo”.

Otkup od gazdinstava biće realizovan za tri-četiri dana od donošenja zaključka Vlade i obezbeđenja novca, uz pomoć ministarstava poljoprivrede i  finansija. Ove odluke i finansijske transakcije očekuju se uskoro. U Državnim robnim rezervama za otkup pšenice preko Produktne berze u Novom Sadu imaju pripremljene sve pojedinosti koje predviđaju određivanje otkupa prema setvi po okruzima.

Uostalom, ako se ceo postupak ne ubrza, lako se može dogoditi da „državni otkup” bude slab, jer se očekuje komercijalni rast cene pšenice do 20 dinara po kilogramu. Ratari očekuju da bi najavljeni otkup ubrzano povećao cenu, jer je kvalitet zrna pogodan za izvoz.