Počeo upis u srednje škole

0
40

Počeo je upis u srednje škole. Dostupna je i usluga elektronskog upisa preko portala eUprava.

Usluga Elektronskog upisa u srednju školu je dostupna svim roditeljima u Srbiji, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije. Đaci koji nisu imali tehničkih uslova da preko portala Ministarstva vide gde su raspoređeni to će moći da urade u svojim osnovnim školama, koje zbog kašnjenja nisu stigle da objave spiskove učenika raspoređenih u prvom upisnom krugu.

Upis u srednje škole je počeo danas i traje do sutra do 15 časova, a istaknuta su i objavljena slobodna mesta na koja će konkurisati neraspoređeni učenici. Ove godine kao novi i brži način je najavljen elektronski upis preko portala eUprava.

Da bi roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik, mogao da pokrene uslugu, neophodno je da ima kreiran nalog na portalu eUprava. Usluga će se nalaziti u delu Usluge => Obrazovanje => eUpis u srednju školu. „Postupak upisa se odvija potpuno elektronski – od popunjavanja i podnošenja prijave za upis do notifikacije da je upis kompletiran.

Nije potrebno da učenici i njihovi roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici, dolaze u srednju školu, niti da prilažu bilo kakva dokumenta. Eventualno, ukoliko se u školi utvrdi da je neki podatak potrebno proveriti, naknadno se može dostaviti određeni dokument, o čemu će roditelji takođe biti obavešteni, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu. Ukoliko im je potrebna pomoć roditelji mogu da se obrate Kontakt centru Ministarstva prosvete na broj telefona 011/735-05-57, koji će biti otvoren do kraja drugog upisnog kruga.

Osim elektronskim putem, postoji i mogućnost upisa učenika dolaskom u školu. U tom slučaju je potrebno da učenik ili roditelj uz popunjenu prijavu priloži i svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju i uverenje o položenom završnom ispitu. U toku drugog upisnog kruga, u ponedeljak, 13. jula, od 7 do 15 časova, biće takođe dostupna usluga elektronski upis u srednju školu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here