Kombajn za korenasto povrće na gazdinstvu Jovičevića u Trnjacima

0
431

Kombajn za vađenje korenastog povrća vredan 70.000 KM stigao je na gazdinstvo Jovičevića u Trnjacima koji se bave intenzivnom organizovanom proizvodnjom povrća. Uz nabavku neophodne procesne opreme ići će se ka širenju proizvodnje. Jedan ovakav kombajn odmeniće na njivama i do 30 sezonskih radnika, a učinak posla je više nego dobar.

Jovičevići u Trnjacima kod Bijeljine bave se ozbiljnom proizvodnjom povrća za poznatog kupca. Njihovo opredeljenje je uzgoj korenastog povrća, a kako bi rešili višegodišnji problem nedostatka radne snage koji je inače prisutan u proizvodnji, odlučili su da nabave procesnu opremu koja će unaprediti posao i poboljšati učinak dinamike radova. Na imanje ovog domaćina je stigao kombajn, prvi ovakav koji je nabavljen u BiH.

Kombajn će već od sutra na njive, kada i počinje intenzivno iznošenje cvekle iz atara, koja će osim kod domaćih prerađivača završiti i na tržištu Slovenije.

Učinak koji postiže opravdava ulaganje, koje će kako domaćin očekuje biti isplaćeno već u ovoj proizvodnoj sezoni, uzimajući u obzir činjenicu da je gazdinstvo u sistemu PDV-a. Osim podrške otkupljivača, računaju Jovičevići i na podsticaj resornog ministarstva koji će ostvariti putem pravilnika za kapitalne investicije.

U prvim rokovima setve zasejali su Jovičevići oko 220 dunuma zemlje cveklom, postrno je ova kultura zagospodarila na još tri hektara. Uz nju posejana je i mrkva, a na njivama stasava i paštrnjak, pa će posla sa kombajnom biti na pretek, a zahvaljujući ovoj mehanizaciji na njivama će raditi samo dva čoveka i to na vožnji traktora. Kombajn, pokazuju iskustva, posao odradi bolje i brže nego što bi to uradila ljudska ruka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here