Danas je u Privrednom sudu u Bijeljini održano novo ispitno ročište u stečajnom postupku „Žitopromet“ Bijeljina. Dugovi Žitoprometa su oko 6 miliona i 155.000 hiljada maraka, radnici potražuju oko 1,5 miliona dok je trenutna vrednost imovine ovog preduzeća procenjena na 9 miliona maraka. Pravni zastupnik kompanije Pavgord, Miloš Stevanović kazao je da će ovaj postupak pokazati da stečaj nekada i nije loša stvar, pošto će u ovom slučaju vratiti firmu na zdrave noge.

Danas su kompaniji Pavgord priznata potraživanja Poreske uprave Republike Srpske u preduzeću Žitopromet u iznosu od oko 600.000 maraka, što je omogućilo uvezivanje radnog staža za sve zaposlene u nekadašnjem privrednom gigantu. Advokat Miloš Stevanović koji zastupa radnike Žitoprometa i investitora kompaniju Pavgord, kazao je da je ovo još jedan primer da stečaj može biti dobra stvar. Pokretanje proizvodnje najavljuju već od sledeće sezone.

Pokretanje proizvodnje i nastavak rada je i želja radnika.

Pandemija virusa korona usporila je značajno stečajni postupak. „Pavgord“ planira da što pre pokrene proizvodnju i vrši otkup poljoprivrednih proizvoda, kazao je Stevanović i dodao kako je to i ranije bila strategija Gordana Pavlovića, vlasnika firme Pavgord koji je takođe prisustvovao današnjem ročištu. Stevanović kaže da je sledeći korak licitacija imovine.

Kompanija “Pavgord” ne odustaje od namere da ponovo pokrene proizvodnju u Semberiji.  Zainteresovana je i za kupovinu bijeljinske “Šećerane”. Otkupljena su potraživanja radnika koje zastupa advokat Faik Muhić, tako da ova Kompanija ima većinu u Skupštini poverilaca.