Ana Brnabić – Oluja je bila etničko čišćenje

0
137

Ana Brnabić izjavila je da se u Srbiji dan sećanja na zločine nad Srbima u akciji “Oluja” obeležava sa velikom tugom i setom dok je u Hrvatskoj taj dan najveći nacionalni praznik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se godišnjica “Oluje” u Srbiji i Hrvatskoj obeležava na dva potpuno različita načina i da je u Hrvatskoj to najveći nacionalni praznik. “Danas je težak dan, sećanje na zločine nad Srbima u Hrvatskoj, obeležavanje “Oluje” na dva potpuno različita načina. Uvek je teško kada vidite ljude koji su bili u toj koloni, mnogi imaju rođake koji to nisu preživeli” naglasila je premijerka.

“Ništa ne može da legitimizuje “Oluju”, to je bilo etničko čišćenje. To je 250.000 proteranih Srba, više od 2.000 ubijenih. To su užasne patnje. Svake godine kada čujete nekog iz te kolone svaki put se rasplačete” rekla je Brnabić. Ona je dodala da i u Brionskim spisima, odnosno stenogramima stoji da je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman govorio da je cilj te akcije etnički čista Hrvatska i ponovila da ne postoji ništa što može bilo ko da uradi da se to ospori i da se kaže da nije bilo etničkog čišćenja.

Brnabić je napomenula i da joj je teško da kao predsednica Vlade Srbije oštro kritikuje poteze predstavnika Srba u Hrvatskoj, navodeći da je od Aleksandra Vučića naučila da Srbima treba uvek dati najveću moguću podršku, jer ne može da se priušti da nema jedinstva u srpskom narodu gde god živeli, ali je istakla da odluku Miloševića da prisustvuje obeležavanju akcije ne može da podrži.

“Ne možemo ovo da podržimo, ali ne bih koristila ovu priliku da osuđujem čoveka, verujem da i njemu ovo nije najlakše i najlepše”, rekla je Brnabić. Navela je da je sećanje na srpske žrtve u Hrvatskoj počelo da se obeležava tek kada je Aleksandar Vučić preuzeo odgovornost za državu. “Pre toga nismo se usuđivali da obeležavamo dan sećanja na zločine nad Srbima, pa ni NATO bombardovanje valjda da ne bi povredili one koji su nas bombardovali”, zaključila je premijerka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here