Siniša Mali – Isplata 60% minimalne zarade 7. avgusta

0
168

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno približno 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će država u petak, 7. avgusta, isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno približno 18.000 dinara po zaposlenom. Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta Republike biće opredeljeno 18,4 milijarde dinara.

On je potvrdio da će zaposleni dobiti približno 155 evra, uz podsećanje na to da je ova podrška deo drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, vrednog 66 milijardi dinara. Ministar je objasnio da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera, ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta a najkasnije do 20. jula ove godine.

To znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi, naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550. Mali je rekao da se očekuje da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima.

Uverili smo se u to da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih, istakao je ministar. Prema njegovim rečima, najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeležila rast broja zaposlenih za 1,6 odsto. On je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra, objasnio je Mali. Ministar je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a. On je izrazio uverenje da su ekonomske mere Vlade doprinele da Srbija prvu polovinu godine završi sa padom BDP od svega 0,9 odsto, što je znatno manji pad nego kod drugih zemalja, ocenivši da je to odličan rezultat, imajući u vidu u kakvom se stanju nalazi čitava svetska i evropska privreda.

Prema njegovim rečima, to nam daje nadu i putokaz da u drugoj polovini godine zajedničkim snagama, odgovornom ekonomskom politikom i investicionim ciklusom, koji je država već pokrenula, dođemo do rezultata koji će nam dati osnovu za još bolji kvalitet života i standard stanovništva. Ministar je naglasio da je sada više nego jasno da privredna aktivnost u Srbiji nije ugašena i da samo predstoji da preduzeća dodatno prilagode svoje poslovne modele novim okolnostima.

Prema njegovim rečima, u anketi Privredne komore Srbije (PKS) u drugom kvartalu ove godine 72 odsto firmi izjasnilo se da je ostvarilo povećan ili isti obim investicija, a približno 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu. On je podsetio na to da država priprema dodatne programe podrške, kao što su “Moja prva plata”, prekvalifikacije i druge mere za podsticanje preduzetništva, inovativnosti i poslovnih ideja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here