Žene korisnice IPARD podsticaja

0
853

Žene u poljoprivredi Republike Srbije najčešće imaju ulogu pomažućeg člana domaćinstva, o čemu svedoče poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema ovim podacima više od petine žena zaposlenih u poljoprivredi radi kao pomažući član. Samo u 15% slučajeva žene se javljaju u ulozi upravnika poljoprivrednog gazdinstva, a njih preko 50% je starije od 65 godina.

Podršku u jačanju položaja žena u poljoprivredi pruža IPARD II program i to kroz tri akreditovane mere: Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, Meru 3 – Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva i Meru 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.

Kao korisnice IPARD podsticaja u okviru Mere 1, žene mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu od 60%. Takođe, u slučajevima kada je vrednost podnetih zahteva veća od vrednosti opredeljenih sredstava za taj poziv, žene – nosioci poljoprivrednog gazdinstva ili žene – preduzetnice, prilikom bodovanja i rangiranja dobijaju dodatne bodove čime mogu osigurati bolju poziciju na rang-listi. Kako bi unapredile svoju poljoprivrednu proizvodnju, žene u okviru Mere 1, mogu konkurisati za različite tipove investicija, koje se odnose na fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva i to u sektorima proizvodnje mleka, mesa, jaja, grožđa, voća i povrća i ostalih useva.

U okviru Mere 3, koja se odnosi na podršku investicijama u kapacitete za preradu, žene koje su registrovane kao preduzetnice ili su vlasnice privrednih društava, mogu ostvariti podršku u iznosu od 50% za investicije u oblasti prerade mleka, mesa, voća i povrća i jaja, kao i u sektoru proizvodnje vina.

Za podršku razvoju ruralnog turizma žene, kao potencijalne korisnice IPARD sredstava, mogu konkurisati kroz Meru 7 za široku lepezu investicija – od izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata za smeštaj, preko nabavke opreme za rekreaciju i uređenja igrališta za decu, do nabavke opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. U ovoj meri, dodatne bodove pri rangiranju zahteva dobijaju žene – podnosioci zahteva ili preduzeća koja u strukturi zaposlenih imaju najmanje 30% žena.

Kroz podršku koju pruža IPARD II program u okviru pet poziva za Meru 1, žene su podnele 279 zahteva za odobravanje projekata za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, pri čemu je najveće interesovanje iskazano za investicije koje se odnose na kupovinu novog traktora. Pored toga, žene su investirale i u linije za sortiranje i kalibriranje voća, opremu za ULO hladnjače, kao i u izgradnju farme ovaca.

U prethodnom periodu, ženama, korisnicama IPARD podsticaja, odobreno je preko 393 miliona dinara za realizaciju investicija, a isplaćeno 165,5 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here