IN MEMORIAN Isidora Bjelica

0
156

Isidora Bjelica, jedna od najpoznatijih srpskih književnica i prijatelj televizije KTV, preminula je juče u Beogradu u 52 godini života. Iza sebe je ostavila suruga i dvoje dece, kao i brojne bestselere namenjene svim generacijama.

Književnica Isidora Bjelica, koja je uvek bila rado viđen gost, ali pre svega prijatelj naše televizije, preminula je 5. avgusta u Beogradu u 52. godini života.

Isidora je rođena 10. decembra 1967. godine u Sarajevu. U tom gradu je završila gimnaziju, a nakon toga je u Beogradu diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek dramaturgija. Magistrirala je na istom fakultetu. Autor je brojnih knjiga, više pozorišnih komada i radio drama. Režirala je film „Dorćol-Menhetn“, a kao TV autor radila je nekoliko projekata, među kojima su Klot–Frket i Isidorin ljubavni vodič. Skoro sve njene knjige su bestseleri koji su doživeli i po deset, petnaest izdanja, a najpopularnije su “Spas”, “Spas 2”, “Sama”, “Voleti i umreti na Karibima”, “Ljubav u Tunisu”, “Moj deda Luj Viton”, “Tajni život slavnih Srpkinja”, “Princeze di Montenegro”, “Dama iz Monaka”, “Srpkinja”. Sve su prodate u desetine hiljada primeraka. Njena dela prevođena su na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Isidora je dobitnik i dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade „Dragiša Kašiković“ za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja.

Osim po bestselerima bila je poznata i po šeširima, koji su vremenom postali njen zaštitni znak.

Bila je veliki humanista i učestvovala je u nebrojenim humanitarnim akcijama. Njena misija da pomaže drugima vidljiva je i u njenim poslednjim knjigama koje je pisala dok se borila sa bolešću. Ulagala je celu sebe u naporima da pomogne drugima. Uvek je bila dostupna, spremna da razgovara, podeli svoje iskustvo, znanja i osećanja.

2012. godine joj je dijagnostikovan rak zbog čega su joj odstranjena oba jajnika, materica i trbušna maramica. Osim mukotrpnih bolova, morala je da se bori i sa psihom jer se kancer smatra elegantnim samoubistvom. Bolest ju je naterala da proda oko 3.000 retkih knjiga da bi platila lečenje u inostranstvu, a iako je bila krhkog zdravstvenog stanja bila je primorana da radi zbog čega se bolest nekoliko puta vraćala.

Isidora je iza sebe ostavila muža Nebojšu Pajkića i dvoje dece Lava Grigorija i Vilu Evangelinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here