Zorana Mihajlović i direktorka NALED-a o nastavku reformi u građevinskom sektoru

0
109

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violetom Jovanović o nastavku reformi u građevinskom sektoru, ali i daljim aktivnostima u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je na sastanku sa izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violetom Jovanović Mihajlović izrazila zadovoljstvo zbog svega što je kroz zajedničku saradnju urađeno u prethodnih nekoliko godina, posebno u sektoru građevinarstva, što je rezultiralo unapređenjem pozicije Srbije na Duing listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

“Kao što smo sproveli reformu uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, po čemu se danas takmičimo sa najboljim zemljama sveta, ne postoji nijedan razlog da i u drugim oblastima to ne učinimo, posebno kada je reč o e-prostoru i daljem uređenju oblasti imovine, uz katastar nepokretnosti, pitanje konverzije zemljišta i ozakonjenje” rekla je Mihajlović, dodavši da je saglasna sa tim da se uradi sveobuhvatna analiza kao osnova za dalju reformu u ovom delokrugu.

Jovanović je rekla da je važno da se krene u pripreme za narednu godinu kada je Duing biznis u pitanju, dodavši da postoji ozbiljan plan aktivnosti.

Sagovornice su zaključile da je važno da se što pre pripremi okvir za regulisanje statusa sezonskih radnika u građevinarstvu, ali i u kućnim i pomoćnim poslovima. Na sastanku je bilo reči i o unapređenju rodne ravnopravnosti i daljoj saradnji Koordinacionog tela sa Etno-mrežom. Mihajlović i Jovanović su ocenile da je od izuzetnog značaja da pored novog zakona o rodnoj ravnopravnosti Srbija dobije i zakon o zanatstvima i zakon o socijalnom preduzetništvu, kao i da se reguliše oblast javnih radova za žene koje izrađuju tradicionalne rukotvorine. S obzirom na nemerljiv doprinos žena očuvanju srpskog kulturnog nasleđa, uvođenje instituta „čuvari tradicije“ bio bi važan korak za dalje aktivnosti. Žene iz Etno-mreže nastaviće da, u skladu sa tokom epidemije, izrađuju i zaštitne maske sa tradicionalnim vezom kao poklon zvaničnicima sa kojima se potpredsednica Vlade sastaje, zaključeno je na sastanku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here