Vlada pokrenula program “Moja prva plata”

0
184

Vlada Republike Srbije je na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na sednici od 13. avgusta, donela Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ.

U program “Moja prva plata” će biti uključeno 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovim programom daje se mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i da na taj način povećaju svoje  mogućnosti za zapošljavanje.

Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci.

Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u  mesečnom iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.

Nacionalna služba za zapošljavanje takođe, uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja „Moja prva plataˮ  Nacionalna služba za zapošljavanje će raspisati javni poziv 17. avgusta 2020. godine kojim će se bliže definisati uslovi učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih lica, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here