Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta

0
100

Vlada Republike Srbije realizuje više kapitalnih projekata sa Narodnom Republikom Kinom, od kojih su najaktuelnije brze pruge Srbije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom kineske kompanije „Čajna rejlvej internešenel kompani“ Ju Guođengom o realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd–Budimpešta.

Mihajlović je na sastanku, kojem je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, istakla da je brza pruga Beograd–Budimpešta strateški najvažniji projekat za našu zemlju i da su svi projekti koje Srbija i Kina zajedno realizuju simbol prijateljstva i dobrih odnosa dveju zemalja.

Resorno ministarstvo upravlja projektima vrednim 15 milijardi evra, od čega su projekti sa Narodnom Republikom Kinom vredni sedam milijardi evra, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, prijateljstvo predsednika dveju zemalja govore u prilog ovako visokim kineskim investicijama i predstavljaju veliku odgovornost da svi projekti budu izvedeni po ugovorenom kvalitetu i dinamici.

Izgradnja ove brze pruge je naš najvažniji projekat i očekujem da sve bude izvedeno u predviđenim rokovima. Raduje nas što ćemo sledeće godine na jesen od Beograda do Novog Sada putovati za manje od pola sata, poručila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade ukazala je i na veoma uspešnu i profesionalnu saradnju sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Srbiji i predstavnicima svih kineskih kompanija koje rade u našoj zemlji, navodeći da će Ministarstvo, kao i do sada, biti tu da pruži neophodnu pomoć i podršku.

Ju Guođeng je iskazao zahvalnost Mihajlović na kontinuiranoj podršci koju Vlada Srbije i Ministarstvo sve vreme pružaju kineskom izvođaču, uz uverenje da će svi radovi biti završeni po ugovorenoj dinamici i po evropskim i svetskim standardima.

On je preneo da je došao u Srbiju kako bi se na terenu uverio u dinamiku i napredak radova, i u skladu sa tim istakao da je dinamički plan realan i da će u dogovorenim rokovima posao biti završen.

U skladu sa potrebama i aktuelnom situacijom reorganizujemo resurse na terenu – od radne snage, preko opreme i mehanizacije, do pripreme materijala. Naša kompanija ima ogromno iskustvo i želimo da svoje znanje i tehnologiju prenesemo i u Srbiju, poručio je Guođeng.

Mihajlović je svom sagovorniku poklonila azbuku u zlatovezu, rad žena koje u okviru inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Etno-mreže i NALED-a „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ izrađuju tradicionalne rukotovorine kao deo sprskog kulturnog nasleđa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here