Obeleženo 106 godina od Cerske bitke

0
168

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, predvodio je danas državnu ceremoniju i položio venac kod spomen-kosturnice u Tekerišu, povodom obeležavanja 106-godišnjice Cerske bitke.

Ministar Zoran Đorđević je prilikom polaganja venca, povodom sto šeste godišnjice Cerske bitke, istakao da je Tekeriš postao simbol mesta na kome su germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam prvi put naišli na prepreke.

On je podsetio na to da se srpski narod, u vekovima koji su prethodili Cerskoj bici, odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću jedne velike i nasilne svetske sile.

Prema njegovim rečima, ta visoka svest o tome ko smo i šta smo omogućila nam je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru, neprijatelja čiji je jedini cilj bio prodor na Istok i porobljavanje što više naroda i država.

Ta prva pobeda Antante u Prvom svetskom ratu, kako je rekao, zaustavila je inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom planu i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata zapravo predstavljala tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobedi Antante i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Cerska bitka vođena je od 16. do 20. avgusta 1914. godine na prostoru planine Cera, a u njoj je srpska vojska izvojevala protiv austrougarskih trupa prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Srpska vojska borila se pod komandom generala Stepe Stepanovića, koji je zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici unapređen u čin vojvode.

Cerskoj bici prethodile su borbe srpskih predstražnih odreda na Drini i Savi, a cela cerska operacija završena je progonom neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca od 21. do 24. avgusta.

Tokom Cerske bitke u srpskoj vojsci stradalo je više od 16.000 vojnika, dok su Austrougari izgubili približno 25.000 vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here