Braća Bakić: Tradicija duboreza duga pola veka

0
738

U ateljeu duboreza Bakić već 50 godina izrađuju se ikone, skulpture, portreti i delovi za nameštaj. Trideset godina Bakići taj posao rade u našem gradu. Između prvog rada, koji je bio suvenir i ikonostasa u Ruskoj crkvi u Zrenjaninu nalazi se pola veka predanog i vrednog rada dva brata i jedne snajke.

Atelje duboreza Bakić osnovao je, nakon završene škole duboreza, Stevan Bakić. Njegov brat Đorđe pridružio mu se u radu nakon par godina, a potom se pridružila i Stevanova supruga Marina. Atelje uspešno posluje već 50 godina, od toga 30 godina u našem gradu, a u njemu se izrađuju ikone, skulpture, portreti, kao i delovi za nameštaj.

Prve ikone braća su izradila uz pomoć prijatelja iz Taraša koji im je obezbedio nekoliko stabala topole, a prvu izložbu na kojoj su Zrenjaninci imali priliku da se bliže upoznaju sa njihovim radom organizovali su na nagovor i uz pomoć slikara Radiše Lucića.

Pored ikona koje krase domove pravoslavnih vernika širom sveta braća Bakić izradila su i ikonostas za rusku crkvu u Zrenjaninu, kao i veliki deo radova na restauraciji ikonostasa u gradnuličkoj crkvi, godinama su izrađivali kutije za paradne sablje koje su naši zvaničnici poklanjali stranim velikodostojnicima, a učestvovali su i sa svojim radovima u brojnim dobrotvornim akcijama. Poslednjih godina atelje Bakić preorijentisan je na izradu predmeta sa hrišćanskim motivima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here