Belo brdo u Vinči proglašeno kapitalnim projektom od izuzetnog značaja

0
230

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon što je sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem obišla arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči, da je Vlada donela odluku o tome da taj lokalitet proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je, sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem, arheološko nalazište Belo brdo u Vinči gde je rekla da mi nismo navikli da čuvamo našu kulturnu baštinu i da samim tim ne brinemo ni o svetskoj kulturnoj baštini i da je to stvar koju moramo da promenimo. Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog odluke Vlade Srbije da se arheološko nalazište Vinča – Belo brdo proglasi kapitalnim projektom od izuzetnog značaja, koje će se obnoviti i sistematski očuvati, ali i promovisati u svetu.

Premijerka je najavila da će u narednim godinama u nalazište Belo brdo biti uloženo oko tri miliona evra, dodavši da je ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine obezbedio 475.000 dolara za sanaciju klizišta na tom lokalitetu.

Višeslojni arheološki lokalitet Vinča – Belo brdo nalazi se u prigradskom naselju Vinča, 15 kilometara nizvodno od centra Beograda, uz samo obalu Dunava, na uzvišici idealnoj za održavanje vanserijskih umetničkih događaja. Nalazište zahvata površinu od 25 ari, sa ostacima verovatno najstarije neolitske civilizacije Evrope, koja je svoj procvat doživela u periodu između 6.200 i 4.500 godina pre nove ere.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here