JKP Čistoća i zelenilo – Snimanje deponija dronom, nakon toga njihovo saniranje

0
107

U Kaštelu Ečka prezentovan je Interreg IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija pod nazivom “Savremene tehnologije za nadgledanje zemljišta prekrivenih otpadom radi vraćanja njihove prvobitne upotrebe”. Vrednost projekta je 988 hiljada evra, a predviđeno vreme njegove realizacije je 18 meseci.

Projekat prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije koji nosi naziv “Savremene tehnologije za nadgledanje zemljišta prekrivenih otpadom radi vraćanja njihove prvobitne namene” zajednički sprovode Filijala poljoprivrednih mašinskih inžinjera iz Rumunije, Banatski univerzitet poljoprivrednih nauka i veterinarske medicine iz Temišvara, rumunski grad Nova Moldavia i JKP “Čistoća i zelenilo” iz Zrenjanina. Glavni cilj projekta je da se identifikuje i sanira ilegalno odlaganje otpada u prekograničnom području radi vraćanja inicijalne upotrebe zemljišta.

Realizacija projekta predviđena je za pogranično područje, ali će dobijenom mehanizacijom biti snimljene i sve deponije u okolini grada nakon čega će uslediti radovi na njihovom uklanjanju.

Projekat “Savremene tehnologije za nadgledanje zemljišta prekrivenih otpadom radi vraćanja njihove prvobitne namene” ojačaće lokalne administrativne kapacitete Nove Moldavije i Zrenjanina kako bi se poboljšala koordinacija i primena zakonodavstva EU posebno u pogledu upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Korisnici rezultata projekta su stanovnici prekograničnog područja ali i svi stanovnici Zrenjanina kojima će zahvaljujući zaštiti životne sredine biti povećan kvalitet života. pored toga projekat bi trebao da dovede i do otvaranja novih radnih mesta, uspostavljanja dijaloga između javnih institucija koje se nalaze u prekograničnoj regiji, multinacionalnih partnerstava između javnih institucija i istraživačko obrazovnih institucija, ali i do stvaranja klime poverenja stanovništva prema vlastima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here