Konkurs za IPARD za ruralni turizam otvoren je do kraja septembra

0
128

Javni poziv za investicije u ruralni turizam preko IPARD programa otvoren je do kraja septembra. Interesovanje za ovaj javni poziv je veliko, a oni koji realizuju investicije u skladu sa IPARD pravilima i procedurama, mogu da računaju na podršku od čak 300.000 evra po projektu.

Javni poziv za investicije u ruralni turizam preko IPARD programa otvoren je do kraja septembra. Interesovanje za ovaj javni poziv je veliko a oni koji realizuju investicije u skladu sa IPARD pravilima i procedurama, mogu da računaju na podršku od čak 300.000 evra po projektu. IPARD program je finansijski instrument za podršku EU u oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede. Pomoć je namenjena direktno korisnicima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima – pravnim i fizičkim licima.

Iz budžeta Evropske unije, a delom i iz nacionalne kase za izgradnju i rekonstrukciju objekata za smeštaj, ugostiteljstvo ili pak njihovo opremanje izdvojeno je 2,3 milijarde dinara. Najveći iznos IPARD podrške po korisniku je 300.000 evra, a povraćaj koji se za investiciju može dobiti je do 65 odsto.

Novine u IPARD projektima koji se odnose na ruralni turizam su pozivi za sufinansiranje investicija u nabavku mašina i mehanizacije, izgradnju i opremanje farmi i skladišnih prostora – staklenika, voćnjaka i objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa.

Prvi uslov za učešće u ovom javnom pozivu, bilo da konkuriše fizičko lice, preduzetnik, mikro ili malo preduzeće je aktivan status gazdinstva upisanog u registar poljoprivrednih gazdinstava. Kada se investicija privede kraju mora biti ispunjen i uslov koji se odnosi na kategorizaciju seoskog domaćinstva, odnosno objekta za smeštaj gostiju.

Prvi korak u bavljenju seoskim turizmom jeste osnivanje poljoprivrednog gazdinstva u okviru kojeg će se odvijati i usluga seoskog turizma. Objekti u kojima će se pružati ugostiteljske usluge u seoskom turističkom domaćinstvu moraju da budu kategorisani i da ispunjavaju tehničke i sanitarno higijenske uslove.

Dobijanje investicija za ruralni turizam preko IPARD programa je prilika da se pokrene seoski turizam kod nas, jer se sve više ljudi odlučuje za boravak u prirodi i na selu. Odgovornost za upravljanje ovim programom i njegovo sprovodjenje u Srbiji snose Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here