Donacija Mlekoprodukta Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin

0
216

Kompanije Mlekoprodukt i Promedia donirale su Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin aparat za automatizovanu ekstrakciju nukleinskih kiselina. Zahvaljujući ovoj donaciji vreme čekanja na potvrdu rezultata testova na prisustvo virusa COVID-19 biće značajno skraćeno, a povećaće se i broj uzorkovanja.

U Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin, zahvaljujući kompanijama Mlekoprodukt i Promedia, sada će moći prilikom testiranja na COVID-19 za pola sata da se obradi 96 uzoraka, a do sada je bila dostupna jedino ručna priprema uzorkovanog materijala, koja podrazumeva svega 20 testova dnevno. Ove kompanije, kao izuzetno drušveno odgovorne donirale su Zavodu za javno zdravlje u našem gradu aparat za automatizovanu ekstrakciju nukleinskih kiselina. Generalni direktor kompanije Mlekoprodukt, Andrej Beslać, rekao je da će Zrenjaninci ubuduće kraće čekati na rezultate testova i da će time javno zdravlje u našem okrugu biti podignuto na viši nivo. Beslać je podsetio na to da je Mlekoprodukt doneo niz internih mera, u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih u ovoj kompaniji, ali i kako bi se obezbedio nesmetani proces proizvodnje i isporuke mleka i mlečnih proizvoda.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin dr Zdravko Ždrale izrazio je zahvalnost kompanijama Mlekoprodukt i Promedia na donaciji istakavši da su ovom donacijom višestruko povećani kapaciteti za analizu i testiranje na COVID -19 po svim osnovama.

Dr Ždrale je rekao da smo trenutno u fazi izuzetne stabilizacije jer tokom poslednjih dana nije zabeležen nijedan potvrđeni slučaj zaražavanja korona virusom. Međutim, on je napomenu da još uvek ne smemo da se opuštamo i da je još uvek neophodno da poštujemo sve mere propisane za suzbijanje epidemije virusa kovid 19.

Do 13. jula ove godine Zavod za javno zdravlje Zrenjanin uzimao je uzorke i prihvatao uzorke iz kovid ambulanti koje je potom slao na testiranje i analizu u referentnu laboratoriju i Institut za javno zdravlje u Novom Sadu. Od 13. jula zavod je preuzeo PCR testiranje za osobe sa teritorije Srednjeg Banata pa se sve analize od tada obavljaju u našem gradu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here