Krizni štab: Od petka nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva

0
180

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da će od petka, 18. septembra, od 18 časova, biti uveden nadzor za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju.

Na sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 doneta je odluka da se od petka, 18. septembra, uvede nadzor za sve građane Srbije koji se iz inostranstva vraćaju u našu zemlju.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević je uputila apel građanima da se do petka vrate u Srbiju jer će nakon toga početi sprovođenje ove mere. Ona je objasnila da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa. Ona je najavila da će način sprovođenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima. Zamenica direktora „Batuta“ je ukazala na to da su preporuke svetskih zdravstvenih institucija da nadzor traje do 10 dana, uz napomenu da će on podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, s ciljem da se potencijalni unos virusa u našu zemlju stavi pod kontrolu. Prema njenim rečima, Krizni štab je doneo tu odluku zbog povećanja broja zaraženih u regionu, ali i u svim evropskim zemljama, od kraja avgusta. Ona je rekla da je Crna Gora treća po učestalosti oboljevanja u Evropi i da, kao takva, predstavlja rizik te je napomenula da se broj zaraženih povećava i u našoj zemlji, s obzirom na to da veliki broj građana Srbije boravi Crnoj Gori. Kisić Tepavčević je navela podatak da se na visokom mestu nalaze i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, u kojima, takođe, boravi veliki broj naših građana. Juče je, kako je istakla, primećen blagi skok broja zaraženih u odnosu na prethodne nedelje, što je bio signal da Krizni štab mora da preuzme dalje odluke kako se situacija ne bi pogoršala. Prema njenim rečima, trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je povoljna, ali povratak građana iz pomenutih zemalja predstavlja opasnost za širenje zaraze. Ona je istakla da je naš zdravstveni sistem u prethodnom periodu pokazao koliko može da radi u vanrednim okolnostima i da je i sada vrlo spreman i ima velike kapacitete ukoliko dođe do povećanja broja obolelih. Ona je rekla da se najveći broj kovid bolnica vratio u nekovid sistem rada i da se nada da će tako ostati u nekom dužem vremenskom periodu. Rekla je i da jesmo spremni, s obzirom na to da već imamo dosta iskustva sa tim virusom. Ipak, poručila je da svi treba da se potrudimo i da ne dozvolimo više da svi naši kapaciteti budu maksimalno iskorišćeni. Kisić Tepavčević je podsetila na to da je još ranije izrečena kao važna preporuka da sva deca posle povratka iz inostranstva, a koja idu u kolektive, budu u kućnoj izolaciji u periodu od 10 dana, i dodala da će ta mera biti proširena i na sve druge koji se vraćaju u zemlju. Prema njenim rečima, danas je održan redovni sastanak Kriznog štaba na kome je razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here