Bijeljina – Evropska nedelja mobilnosti završena vožnjom rolera

0
172

Mobilnost za sve bez štetnih gasova slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koju je i ove godine Bijeljina obeležila brojnim aktivnostima. Kampanja je trajala od 16. do 22. septembra s ciljem da se poboljša kvalitet života kroz promovisanje čiste mobilnosti i održivog urbanog transporta.

Evropska sedmica mobilnosti završena je juče vožnjom rolera pod sloganom zaROLAJ. Trka je startovala u 17 časova na novouređenom šetalištu na kanalu Dašnica. Više od 50 mališana sa rolerima, trotinetima i biciklima bilo je na šetalištu i učestvovalo u promotivnoj trci.

Inače, ovo je drugi put da Bijeljina obeležava Evropsku sedmicu mobilnosti i za period od godinu dana realizovano je niz aktivnosti: izrađen je i usvojen Plan održive urbane mobilnosti za period od 2020- 2030., započeto je uspostavljanje i obeležavanje biciklističkih staza, postavljeno je 26 parkirnih postolja za bicikle na odgovarajućim lokacijama u gradu, uređeni su ulazi u Gradski park i dečije igralište koji su prilagođeni svim građanima, uređeno je područje oko kanala Dašnica i prilagođeno za šetnju i rekreaciju.  Imajući sve protekle aktivnosti u okviru ove sedmice u vidu može se reći da Bijeljina pravi značajne korake kako bi transformisala područje urbane mobilnosti.

Posljednjeg dana Evropske sedmice mobilnosti, u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića postavljen je poligon za decu – simulacija učešća u saobraćaju, a mališani su imali priliku da na poligonu vide pravila vožnje, a na simulatoru koliko je važan pojas i koje su opasnosti ukoliko se ne vežemo. Gradonačelnik Mićić pohvalio je saradnju sa ovom agencijom, a oni gradsku upravu što vode računa o bezbednosti najmlađih u saobraćaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here