Darko Obradović – Kosovo nema evroatlantsku budućnost

0
2093

Kosovo nema evroatlansku budućnost tako da mogućnost članstva u NATO u ovom trenutku apsolutno ne postoji, rekao je Darko Obradović generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Kosovo je pristalo da prizna Izrael i tako se svrstava u jednu od retkih zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom koje je odlučilo da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom. Takodje, Kosovo je otpočelo evroatlantske integracije, koje ulazak američkog kapitala može dodatno da ubrza. Upitali smo generalnog sekretara Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darka Obradovića u kom vremenskom period možemo očekivati ulazak Kosova u NATO?

Darko Obradović smatra da  Kosovo nema evroatlansku budućnost s obzirom da samo pet   članica ove organizacije  priznaju Kosovo kao državu. U NATO-u se odluke donose konsenzusom tako da se u skorije vreme ne može očekivati nikakav  početak  pristupnog procesa. Bilo kakva pomisao da će Kosovo uskoro postati članica NATO-a apsolutno ne postoji  jer NATO je probrani klub demokratskih uspešnih država i da bi bili član ove organizacije treba da se steknu određeni uslovi koje Kosovo ne može ispuniti ni u narednih pedeset godina, rekao je Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here