Bijeljina – Priprema zemljišta za setvu

0
91

U najvećoj žitinici Srpske počeli su radovi na pripremi zemljišta za jesenju setvu. Ipak, zemljišni uslovi osporavaju i poskupljuju posao, pa su preko potrebne obilnije padavine. Oranje ili redukovana obrada zemlje, pitanje je o kome ovih dana većaju ratari, jer prioritet je kažu pšenično zrno zasejati u optimalnim rokovima. Prema prvim procenama, jesenja setva neće biti skuplja u odnsou na godinu ranije.

Čekaju semberski ratari stabilnije vremenske prilike kako bi intenzivno krenuli u skudanje kukuruza sa njiva. Cena je dobra, a njive pod ovom kulturom prepune roda. Ipak, sa poslovima se ne stoji, pa se uveliko pripremaju njive sa kojih je skinuta soja za jesenju setvu pšenice. Duži vremenski period bez obilnijih padavina, gde zemljište oskudeva vlagom otežao je poslove, pa je i veća potrošnja goriva.

Ako ne bude obilnijih padavina, biće teško kvalitetno pripremiti zemlju da bi se zaorala pšenica, kažu ratari. Tanjirača je na visini zadatka, ipak redukovana obrade zemlje ima svoje mane i prednosti.

Savremena mehanizacija ubrzala je s druge strane dinamiku radova, pa se dnevno obradi oko 150 dunuma zemlje. Proizvođači ne očekuju da će se sa setvom pšenice kasniti, ali bi teža priprema zemljišta mogla uticati na to da manje površina bude zasejane pšenicom ili će se sejati van optimalnih rokova, što i nije dobro.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here