Miša Đurković – Vlast želi da parališe sve institucije

0
348

Problem je po meni što ovaj režim ima manir delovanja koji vodi ka tome da parališe funkcionisanje svih institucija, rekao je Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije.

Izbore u Srbiji obeležila je ubedljiva pobeda vladajuće koalicije, bojkot dela opozicije i potpuni fijasko onog dela opozicije koji je izašao na izbore, a nije uspeo da predje cenzus od 3 %. Kao iznenadjenje izbora pokazale su se liste POKS i SPAS koje su postale parlamentarne. Ipak, okončanje izbornog procesa nije donelo Srbiji stabilnost, već su se na ulicama dogodili žestoki sukobi policije sa demonstrantima. Sličan scenario odigrava se u Belorusiji, a primenjen je i na Makedoniju. Upitali smo profesora Mišu Đurkovića, direktora Instituta za evropske studije, da li je Srbija u političkoj krizi i šta očekuje u narednom periodu.

Profesor Miša Đurković je rekao da sadašnji režim u Srbiji ima način delovanja koji vodi ka tome da se parališe funkcionisanje svih institucija i da vlast bude skoncentrisana u jednom malom broju ljudi, ali da je problem sa takvim sistemom to što on ne funkcioniše. Sadašnji sistem se, prema njegovim rečima, ogleda u nedavnim protestima jednog dela vlasti protiv drugog dela vlasti, i u tome što i posle proteka roka za početak rada vlade i skupštine nemamo čak ni najavu početka njihovog rada. Pored toga, čini se da vlast pre daljih koraka čeka da vidi kako će proći izbori u Americi što je, prema Đurkovićevom mišljenju, veoma neozbiljno prema građanima Srbije koje ne zanimaju prilike u Americi nego svakodnevni život u Srbiji. Đurković je na kraju rekao da je rešavanje tih problema preduslov za dalji napredak našeg društva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here