Darko Obradović o povlačenju Vojske Srbije sa vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom

0
246

Opšte je pravilo da u područjima u kojima se odigravaju velike krize kao što je Belorusija druge države ne učestvuju ni u kakvim vojnim vežbama i manevrima, te je stoga i Srbija postupila sa dobrom praksom i povukla je svoje trupe, rekao je Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Zakazane vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom otkazane su posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu. Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je nastavak vojne saradnje sa Rusijom, kao i velike vojne manevre sa ruskom vojskom u oktobru tekuće godine. Upitali smo generalnog sekretara Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darka Obradovića da li je ovo otkazivanje vojnih vežbi pokazalo da Srbija menja odnos prema zvaničnoj Moskvi.

Vojska Srbije nije učestvovala na zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“ sredinom septembra. Kako je rekao ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zbog toga što se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije“.

Vulin je naveo da u narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa Sjedinjenim Američkim Državama, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa Istokom ni sa Zapadom. Učešće Srbije u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here