Goran Jevtović o prekidu energetske saradnje sa Rusijom

0
261

Neće ruska država niti Gasprom propasti ako prekinemo energetsku saradnju sa Rusijom i prebacimo se na američki gas, rekao je pukovnik u penziji Goran Jevtović.

Sporazum iz Vašingtona obavezuje Srbiju da diverzifikuje izvore energetskog snabdevanja. Analitičari tvrde da je ovo u direktnoj suprotnosti sa ruskim interesima na Balkanu, jer Rusija ima monopol u snabdevanju gasom. Upitali smo pukovnika u penziji Gorana Jevtovića da li ova odredba ugrožava ruske pozicije na Balkanu i da li se Srbija odrekla savezništva sa Rusijom.

Pukovnik u penziji Goran Jevtović je rekao da Vašingtonskim sporazumom nije ugrožena ruska pozicija na Balkanu. Iako Rusija u Srbiji ima svoj interes, ipak cela Evropa zavisi od ruskog gasa i neće ruska država niti Gasprom propasti ako Srbija prekine energetsku saradnju sa Rusijom i prebaci se na američki gas. Što se tiče odricanja savezništva sa Rusijom, Jevtović smatra da Srbija nažalost nije imala pravo savezništvo sa Rusijom zahvaljujući pre svega svim garniturama posle 5. oktobra, posebno zadnjoj koja je na vlasti punih osam godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here