Srđan Nogo – Isti političari su na javnoj sceni u Srbiji već trideset godina

0
280

Trideset godina isti političari menjaju se na vlasti, i to su iskoristili za bogaćenje, rekao je političar Srđan Nogo.

Godinama i vlast i opozicija najavljuju donošenje efikasnog i sveobuhvatnog Zakona o poreklu imovine. Suština tog zakona treba da bude sprečavanje zloupotrebe položaja vlasti ili bavljenjem politikom zarad ličnog bogaćenja. Narod sve više smatra da postoji politička klasa koja ima cilj da pokrade što više i obezbedi sebe i svoje porodice. Kako urediti ovu oblast pitali smo političara Srđana Noga.

Srbija i zvanično ima neuspešne reforme pravosuđa. Posle tačno deset godina od reizbora sudija i tužilaca, državni organi nisu sabrali kompletnu štetu koju je budžet pretrpeo zbog odšteta i isplate plata neizabranima, kao ni gubitke zbog problema i zastoja u radu sudova i tužilaštva.

Prema računici Ministarstva pravde, ukupno je potrošeno 5,2 milijarde dinara odnosno 44,4 miliona evra samo za plate neizabranih 836 sudija i 75 zamenika tužilaca, koje su im isplaćivane za gotovo dve godine, iako nisu radili. Oni su imali pravo na 65 odsto plate sve dok Visoki savet sudstva nije završio dugotrajan postupak preispitivanja odluka o „neizboru”, kada su dobili pojedinačna pisana obrazloženja, ali je Ustavni sud u leto 2012. godine poništio odluke Visokog saveta sudstva i sve neizabrane sudije vratio na rad.

Reč je o 579 sudija osnovnih sudova, 152 sudije viših sudova, 70 sudija privrednih sudova, 11 sudija Privrednog apelacionog suda, 24 sudije Vrhovnog suda i 75 javnih tužilaca i njihovih zamenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here