Oko 9.000 junadi čeka kupce

0
121

Iako je tek oko 4.000 junadi prodato po modelu interventnog otkupa, pojedini nakupci i klaničari farmerima šire informacije o završenom otkupu da bi umanjili cene i sebe ponudili kao spasioce od njihovog bankrota, ističući cenu od 1,70-1,75 evra/kg kao realnu za ponuđena kvalitetna grla.

Ukupan podsticaj Vlade od dva miliona evra dovoljan je da se otkupi više od 11.000 junadi. Izvoz od 3.000 junadi, preko luke Bar za Izrael i Liban, realizovan je preuzimanjem robe sa tri-četiri farme, a najviše od komapanije Đurđević. Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa u Udruženju „Agroprofit” zadovoljna je poslednjom dopunom uredbe prema kojoj gazdinstva mogu utovljenu junad da prodaju domaćim klaničarima koji su registrovani za ovaj posao i da ostvare premiju od 20.000 dinara. Međutim, proizvođači još uvek nemaju kupce-izvoznike koji odmah plaćaju 1,90 evra/kg za kvalitetnu robu, a već pristižu i nova grla težine od 500 kg. Farmeri koji su utovarili junad za kupce iz Novog Pazara, Vučitrna i Tutina očekuju povratak overene dokumentacije da bi se prijavili za premije. Pojedini kupci odbijaju da rade sa papirima, a za uzvrat nude simbolično veću cenu.

Udruženje „Agroprofit” od jula i avgusta traga za kupcima žive junadi. Poseban interes je pokazala kompanija Hunland iz Budimpešte, koja je poznata po trgovini i gajenju goveda. Vlasnik Jos Janssen je zastupniku Udruženja na jednu od ponuda odgovorio sledeće: „Razumem vaša osećanja vezano za farmere, ali je nemoguće postići cenu koju ste spomenuli za izvoz žive vage. Ukoliko možete postići da dobijete podršku od €0,30 / po kg žive mere od države, tada možemo uraditi u naredna dva meseca preko 5.000 komada. To bi dovelo tržište u balans. Molim vas obaveštavajte me”. Udruženje je ostalo u kontaktu sa ovom kompanijom, ali i sa dve-tri druge, iako udruženju nije cilj da trguje. Prema reakcijama velikih kupaca nije teško zaključiti da oni u svetu imaju jeftiniju junetinu od naše i da uz pad potrošnje naši farmeri teško mogu da ostvare 1,90 evra za kg žive mere. Podsticaje države – dve premije od 15.000 i 20.000 dinara po junetu farmeri ne uračunavaju u ukupnu cenu.

Vlada je zbog podrške prodaji odvojila novac za gazdinstva i ostvarila mogućnost za korisnu manipulaciju u formiranju prodajne cene. Veća podrška od objavljene nije moguća, iako nezadovoljni stočari pominju da je Vlada izdvojila više novca za hotelijere sa gubicima u doba korone nego za stočare.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here