Sukob sindikata u kompaniji Dijamant

0
537

Sindikalnoj organizaciji Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina u kompaniji Dijamant zbog sukoba sa bivšim predsednikom nije omogućeno korišćenje prostorija niti opreme koja ovom sindikatu pripada.

U kompaniji Dijamant došlo je do sukoba dva sindikata: Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina, osnovanog još 1991. godine, čiji je predsednik Marton Tapai i novoosnovanog sindikata, na čijem je čelu Anđelko Bokić. Sindikalna organizacija, zbog uzurpacije prostora od strane Bokića, nema ni kancelariju niti sredstva za obavljanje svog posla pa je predsednik sindikalne organizacije Tapai Marton prinuđen da sve poslove vezane za sindikat obavlja kod svoje kuće i sredstvima koja je pribavio iz svog džepa. Sve je počelo nakon izbora u okviru sindikata 2019. godine.

Anđelko Bokić je dugo godina bio predsednik Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina, ali je nakon izbora unutar sindikata 2019. godine razrešen te funkcije, koja je pripala Tapai Martonu. Bokić je osnovao nov sindikat, ali ipak nije želeo da napusti prostorije niti da ustupi na korišćenje opremu koja pripada Sindikalnoj organizaciji. Tada dolazi do sukoba dva sindikata, a s obzirom na to da poslodavac nije imao sluha za ove probleme Sindikalna organizacija na čelu sa Tapai Martonom obratila se agenciji za mirno rešavanje sporova sa zahtevom da im se utvrdi pravo na preispitivanje reprezentativnosti sindikata kod poslodavca.

Samostalni sindikat Agroindustrijskog kompleksa na čelu sa Anđelkom Bokićem osnovan je 19. juna prošle godine. Međutim, njegova reprezentativnost nije utvrđena. Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata za proizvodnju ulja, masti i margarina na čelu sa Tapai Martonom tražila je utvrđivanje reprezentativnosti novoosnovanog sindikata od poslodavca, kada je poslodavac to odbio utvrđivanje reprezentativnosti sindikalna organizacija tražila je i od Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja i odbora za utvrđivanje reprezentativnosti pri ministarstvu. Odgovor i od ministarstva i od odbora je izostao.

Sindikalna organizacija je za dalje zakonske korake, angažovala advokata. Kako ističe Tapai njegov sindikat nije nikome sporan, samo poslodavcu, pa se nada da će situacija biti razrešena na obostranu korist.

Situacija u Dijamantu trenutno deluje nerešivo jer nikakvo rešenje nije doneto ni od strane poslodavca niti od strane Ministarstva za rad. Dok se ministarstvo pravda epidemijom korona virusa, vanrednim stanjem i godišnjim odmorima, poslodavcu, tako se čini, odgovara da primat nad sindikatom u kompaniji Dijamant ima Anđelko Bokić. Zašto je to tako može samo da se nagađa, a konkretnu odluku kako se čini doneće sud u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here