Slaba zainteresovanost za prijavu sezonskih radnika

0
95

I pored jednostavne procedure mala je zainteresovanost gazdinstava da prijave sezonce.

Od januara 2019. godine primenjuje se Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji je, kako se navodi, značajno olakšao način prijave sezonskih radnika. Zahvaljujući ovom Zakonu radnici se mogu prijavljivati elektronski, svakog dana, dok se obračun doprinosa vrši automatski i to samo za one dane kada je radnik bio angažovan.

Analizom strukture sezonskih radnika u poljoprivredi utvrđeno je da čak 60 odsto više godina obavlja te poslove, a više od 50 odsto su stariji od 46 godina. U čak 43 odsto slučajeva na sezonskim poslovima je angažovano više članova iste porodice. Polovina sezonskih radnika nalazi se na evidenciji NSZ u proseku oko četiri godine.

Prošle godine formalno je angažovano oko 30.000 sezonskih radnika, što je 8,5 puta više nego u periodu pre toga. Pokazalo se da poslodavci koji sezonske radnike angažuju na kraći period (15-21 dan) prijavljuju ih elektronski, dok one koje angažuju na duži rok do 95 dana upošljavaju putem ugovora o privremenim I povremenim poslovima.

Iz NALEDA ukazuju da je veoma mali broj poljoprivrednih gazdinstava legalno angažovao sezonske radnike i to je nešto što se u narednom periodu mora promeniti.

Evidentna je i nedovoljna zainteresovanost samih sezonskih radnika za prijavu, posebno onih koji su na evidenciji NSZ jer se boje da će izgubiti neka prava koja imaju zahvaljujući tom statusu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here