16. Pastirski dan u Mužlji

0
84
  1. put po redu manifestacija Pastirski dan održana je u Mužlji u organizaciji Udruženja negovalaca starih običaja Remus. Dok su se najmlađi takmičili u kvizu i pastirskim igrama stariji učesnici nadmetali su se u kuvanju ovčijeg paprikaša, pripremi kolača i rakije

Manifestacija Pastirski dan je u subotu 17. oktobra održana po 16. put. Kao i godinama unazad, Pastirski dan je okupio veliki broj posetilaca i učesnika, a organizator je kao i do sad bilo Udruženje negovalaca starih običaja Remus iz Mužlje. Cilj manifestacije je da se ne zapostavi tradicija i da se mladi upoznaju sa tim kako su nekada živeli pastiri. U skladu sa ovim ciljevima organizovano je takmičenje u pastirskim igrama i kviz o pastirskom životu u kojima su učestvovali najmlađi, a za stariji je organizovano takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i smotra starih kolača i rakije.

Žiri u sastavu Otilija Damjanović, Margit Marija, Katalin Vajda i Sava Kovački cenjivao je slatke i slane kolače. Kako su nam rekli, odziv je bio odličan i zadatak da se izabere pobednik bio je prilično težak jer su rezultati bili izjednačeni. Pobedu je odneo kolač sa jabukom.

Predstavnici Udruženja vina i vinara Sveti Martin bili su u žiriju kada je u pitanju smotra rakije.

Na manifestaciji Pastirski dan posetiocima je kroz interesantnu izložbu predstavljen nekadašnji život pastira, njihova tradicionalna jela, ručni radovi, odeća i obuća, kao i stari, gotovo zaboravljeni zanati, sa kojima su zanatlije upoznale pre svega najmlađe posetioce 16. Pastirskog dana u Mužlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here