Petar Peca Popović o Bijelom dugmetu

0
311

Značaj Bijelog dugmeta prepoznaje se u njihovim pesmama i vezivanju ruralne publike za rok muziku, rekao je Peca Popović, rok kritičar.

Grupa „Bijelo dugme“ po mnogima je najpopularnija rok grupa svih vremena na ovim prostorima. Milionski tiraži, koncerti na stadionima širom velike Jugoslavije, mnogobrojni hitovi uvrstili su ovu grupu u istoriju jugoslovenskog roka. Zamolili smo rok kritičara Petra Pecu Popovića da odgovori na pitanje-da li je povratak Bijelog dugmeta posle nekoliko decenija pauze pokazao da je ta grupa jedan od najboljih proizvoda jugoslovenske muzičke industrije.

Pre pojave Bijelog dugmeta nije bilo glamura, ogromnih tiraža, punih stadiona, institucije grupi devojaka, skandala sa drogom i problematičnim stihovima, kao ni svega onoga što je predstavljalo neizbežan korak u rok evoluciji jugoslovenskog roka, rekao je Popović i dodao da je poklič „seks, droga i rokenrol“, predstavljao  parolu u velikom osvajanju slobode.  Posmatrajući snimke sa koncerta kod Hajdučke česme, sve liči na ono što se u to vreme dešavalo u svetu, od izvođača, preko armije tehničara, snimatelja, novinara, do publike. Upravo sa tim koncertom, kako je rekao Peca Popović, „jedna mladost je dobila svoju potvrdu, a vlasnici velikih medija su shvatili da sa rokenrolom, sa Bijelim dugmetom, Goranom Bregovićem i celom civilizacijom koja ide uz to, više nema šale, već ih treba shvatiti kao jednu ozbiljnu stvar koja ima svoje mesto“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here