Zoran Radovanović o ukrštanju korona virusa i sezonskog gripa

0
183

Mi imamo primere da kada vlada epidemija jedne virusne infekcije onda ona potiskuje drugu, rekao je Zoran Radovanović povodom epidemije kovida 19 i predstojeće epidemije gripa.

Naglo popuštanje restriktivnih mera u junu dovelo je do drugog pika prvog talasa epidemije kovid 19. Mnogi se plaše da bi jesen mogla da donese ukrštanje ove pandemije sa sezonskim virusom i da će Srbija opet biti pod restriktivnim merama. Pitali smo epidemiologa Zorana Radovanovića da li je ova mogućnost realna.

Ispitivanja koja se sprovode na hiljadama ljudi već su u toku kako bi se videlo koja vakcina može da nas zaštiti od kovida 19, respiratorne bolesti koju izaziva korona virus.

Proces od istraživanja do isporuka vaksica obično traje 5 do 10 godina sada je sveden na par meseci.

U međuvremenu, proizvodnja vakcina je pojačana – uz investitore i proizvođače koji rizikuju milijarde dolara da bi bili spremni da proizvedu efikasnu vakcinu.

Rusija tvrdi da su probe vakcine Sputnjik pokazale znake imune reakcije kod pacijenata i ona će masovne vakcinacije započeti u oktobru.

Kina kaže da je napravila uspešnu vakcinu koja je dostupna njenom vojnom osoblju. Ali izražena je zabrinutost zbog brzine kojom su obe vakcine napravljene, nijedna se ne nalazi na spisku vakcina Svetske zdravstvene organizacije koje su stigle do treće faze kliničkih proba – faze koja podrazumeva masovnije testiranje na ljudima.

Neki od ovih vodećih kandidata nadaju se da će njihove vakcine biti odobrene do kraja godine – mada je Svetska zdravstvena organizacija rekla da ne očekuje da će se široko rasprostranjena vakcinacija protiv kovida 19 desiti pre sredine 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here