Otkupna cena meda 6,2 evra

0
110

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2 evra.

Savez pčelarskih organizacija Srbije je saopšteno da je dodatno podignuta cena bagremovog meda u otkupu, koji kreće za deset do petnaest dana. Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,74 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2 evra. Vlasnici Zlatne kartice lojalnosti SPOS-u sada imaju 0,6 odsto veću cenu, odnosno 5,7 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,2 evra. Vlasnici Dijamantske kartice lojalnosti SPOS-u sada imaju 0,7 odsto veću cenu, odnosno 5,8 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,4 evra. Vlasnici Platinaste kartice lojalnosti SPOS-u sada imaju čak pet odst veću cenu, odnosno 6,027 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 6,5 evra.

Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda, odnosno 90 odsto procenjene količine, jer se smatra da greška u proceni ne može biti ceća od 10 odsto, a kad se med izmeri, pčelaru će se odmah nakon merenja doplatiti razlika, ili će pčelar vratiti višak novca ako je procena bila veća od 10 odsto na štetu Pogona, tačnije nekoliko dana pre nego med napusti magacin pčelara. Med se najpre uzorkuje, a preuzima se nakon što analize pokažu da je dobar. SPOS je zamolio sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno.

Pored toga, Pogon “Naš med” ima kupca za bagremov med u saću, a cena po kilogramu za pčelara je osam evra. Med treba da bude u ramovima, meri se ceo ram sa okvirom. Iz SPOS-a su poručili da ako proizvođači meda imaju neku drugu vrstu meda u saću, takođe treba da se prijave, ali sa napomenom koja vrsta meda je u pitanju, jer ako se ne prikupi dovoljna količina bagremovog meda, prihvataće se i druge vrste meda. Med u saću može biti i sa i bez satne osnove, a poklopljenost saća mora biti najmanje 80 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here