Po isteku moratorijuma još više zemalja će biti spremno da prizna Kosovo a mi to nećemo moći da blokiramo. Kosovo u ovim uslovima dobija na vremenu da se konsoliduje i da Amerika pogura ono što ona hoće, rekao je prof. Vladeta Janković.

Sporazum iz Vašingtona obavezao je Srbiju da stavi moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja Kosova na godinu dana. Sa druge strane, Kosovo se obavezalo da godinu dana neće aplicirati za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Upitali smo profesora Vladetu Jankovića da li postoji opasnost da posle isteka moratorijuma počne novi talas priznanja Kosova u svetu.

Vašingtonskim sporazumom Srbija je sklopila pogodbu koja joj nikako ne odgovara jer se obavezala da u roku od godinu dana ne sme lobirati za odustajanje od priznanja nezavisnosti Kosova. Sa druge strane, Kosovo ne sme da se prijavljuje za članstvo u međunarodnim organizacijama. Tokom trajanja moratorijuma Kosovo će dobiti na vremenu i uspeti da eliminiše sve međusobne podele, što će omogućiti Americi da pogura ono što ona hoće, a za godinu dana, kako je rekao prof. Janković, još više zemalja će biti spremno da prizna Kosovo, dok Srbija neće imati nikakve mogućnost da to spreči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here