Čajetina – 9. Međunarodni festival sportskog filma

0
94

Na poseban način, uslovljen epidemiološkom situacijom, održano je deveto izdanje „Međunarodnog festivala sportskog filma“ na Zlatiboru. U dvorani „Kulturnog centra Zlatibor“ nije bilo publike, tako da su tri prikazana filma isključivo mogli da gledaju autori prikazanih ostvarenja, prisutni laureati i predstavnici medija.

Filmski program ovogodišnjeg festivala sastojao se od tri ostvarenja: „Milutinac, legenda koja živi“, autora Vladimira Stankovića i reditelja Vladimira P. Petrovića, koji govori o životu kapitena fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije sa Svetskog prevenstva u Montevideu; „General Đukić“, reditelja Ognjena Rakčevića i Milana Todorovića, o osnivaču Olimpijskog komiteta Srbije i „ŠKL, sport hiljada lica“, reditelja Tonija Cahuneka i producenta Vojka Korošeca, o 25 godina postojanja školske sportske priredbe koja je iznedrile neke od najboljih slovenačkih košarkaša.

Priznanja za životno delo pripala su: Petru Radenkoviću, nekadašnjem golmanu Minhena 1860 i članu fudbalskog sastava Jugoslavije koji je na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine došao do srebrnog odličja; Veri Nikolić, proslavljenoj atletičarki, osvajačici evropskih medalja i vlasniku nacionalnog rekorda Jugoslavije i Vladimiru Cvetkoviću, jednom od kreatora fudbalskog tima Crvene zvezde koji je početkom devedesetih godina prošlog veka osvojio Kup šampiona Evrope i Interkontinentalni kup. Povelja „Nataša Kovačević“ pripala je Milošu Zariću, užičkom paraolimpijcu, osvajaču više medalja u bacanju koplja i kugle, učesniku Letnjih, ali i Zimskih paraolimpijskih igara. Uz to, radi i kao trener u svom AK „Pora“. Nagrada je uručena i Prvom programu Radio Beograda, za emisiju „Vreme sporta i razonode“, koja je proletos proslavila šest decenija postojanja na medijskoj sceni. Posebne nagrade za rezultate u sportu uručene su Fudbalskom i Košarkaškom klubu Zlatibor.

Festival su organizovali: Opština Čajetina, „Maja film“, Turistička organizacija Zlatibor i Sportski centar Čajetina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here