Miša Đurković o lošim efektima Vašingtonskog sporazuma

0
137

Vašingtonski sporazum je doneo gomilu suludih stvari i izrazito pogoršanje odnosa sa Evropskom unijom, rekao je direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

Sporazum iz Vašingtona obavezuje Srbiju na uspostavljanje ekonomskih i privrednih veza sa Kosovom. Ovaj sporazum ocenjen je kao nova uspešna ofanziva američke diplomatije na Balkanu i značajan spoljnopolitički uspeh Trampove administracije. Upitali smo direktora Instituta za evropske studije Mišu Đurkovića kako će Evropska unija reagovati na implementaciju ovog sporazuma i da li je ovaj sporazum pokazao nemoć njene diplomatije.

Miša Đurković je rekao da su u Nemačkoj veoma kritični stavovi bili prema svemu  što se dešavalo oko Vašingtonskog sporazuma, i konačno da je činjenica da Srbija dugo nije otvorila nijedno novo poglavlje u pristupanju Evropkoj uniji, te da  to najbolje govori kakav je stav Nemaca i Evropske unije prema ukupnoj spoljnoj politici Srbije. To, prema mišljenju Đurkovića, govori i kakav je stav Evropske unije prema stanju u srpskim reformama, pravosuđu i tako dalje, a konačno i prema  kontraverznim, potezima kao što je potpisivanje onoga što je potpisano u Vašingtonu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here