Mina Zirojević – Srbija nema političku zrelost za demokratiju

0
600

Srbija je relativno skoro izašla iz jednopartijskog sistema pa zato nema političku zrelost za demokratiju u kojoj postoji podela na levi i desni blok i eventualno centar, jer je za demokratiju u tom obliku potrebno imati lična uverenja i znati gde pripadate, levo ili desno, rekla je Mina Zirojević, profesor na Institutu za uporedno pravo.

Preletanje iz jedne u drugu političku stranku u Srbiji više nije vest. Stranke na vlasti postale su prihvatni centri za svakog ko želi da spasi svoju političku karijeru bez obzira na njegova uverenja ili vrednosti sistem. Stranke su izgubile ideologiju I ideološke predznake. Zašto više nema tradicionalne podele na desnicu i levicu upitali smo Minu Zirojević profesorku sa Instituta za uporedno pravo.

Profesorica Mina Zirojević je rekla da je Srbija skoro izašla iz jednopartijskog sistema, tako da nema političku zrelost koja se bazira na tome da znate da li pripadate levom bloku, desnom ili centru. Iz tog razloga u Srbiji nema specifične levice i desnice pa tako pojedini pokreti koji se deklarišu kao desnica zastupaju ideje koje su bliže levima, a tiču se npr. socijalnih prava radnika. Desnica je u istoj stagnaciji kao i levica, ali imamo uspon političara koji su populisti. Oni nisu ni desničari, ni levičari i njima ideje služe samo za dobijanje političkih poena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here