U Srbiji je prisutan samo privid saglasnosti crkve i države, pogotovu kada su u pitanju zakoni koji ugrožavaju osnovne hrišćanske vrednosti, rekao je prof. Vladimir Dimitrijević.

Srpska pravoslavna crkva obeležila je 800 godina autokefalnosti i tom prilikom srpski patrijarh je dodelio visoka crkvena priznanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu predsedništva Bosne i Hercegovina Miloradu Dodiku. Analitičari primećuju da su odnosi izmedju vrha crkve i države harmonični, a izjave vezane za teme od nacionalnog interesa sinhronizovane i odmerene. Sa druge strane te odnose često opterećuje pitanje Kosova i Metohije. Zamolili smo profesora književnosti Vladimira Dimitrijevića da prokomentariše odnose crkve i države.

Profesor Dimitrijević je rekao da je Srpska pravoslavna crkva čuvar identiteta našeg naroda, i najstarija njegova ustanova koja može i mora da govori u ime predaka, savremenika i potomaka. Ona je dužna da čuva središte Srpstva, Kosovo i Metohiju, na kojima se nalazi preko 1300 naših hramova, koji su čudo ne samo srpske, nego i svetske duhovnosti. SPC je dužna i da podseti državnu vlast na Ustav Srbije, gde je o Kosmetu rečeno sve što naši političari treba da znaju. Ako Brisel Srbiji otima Kosovo, to znači da je u pitanju neprijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu, a po rečima prof. Dimitrijevića, mi ne možemo biti u savezu sa onima koji su protiv naših vitalnih interesa, te dobronamerna vlast mora da uvaži stav najstarije srpske institucije, jer je to najdublji glas njenog naroda.