Vladimir Dimitrijević – Prividna saglasnost crkve i države

0
128

U Srbiji je prisutan samo privid saglasnosti crkve i države, pogotovu kada su u pitanju zakoni koji ugrožavaju osnovne hrišćanske vrednosti, rekao je prof. Vladimir Dimitrijević.

Srpska pravoslavna crkva obeležila je 800 godina autokefalnosti i tom prilikom srpski patrijarh je dodelio visoka crkvena priznanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članu predsedništva Bosne i Hercegovina Miloradu Dodiku. Analitičari primećuju da su odnosi izmedju vrha crkve i države harmonični, a izjave vezane za teme od nacionalnog interesa sinhronizovane i odmerene. Sa druge strane te odnose često opterećuje pitanje Kosova i Metohije. Zamolili smo profesora književnosti Vladimira Dimitrijevića da prokomentariše odnose crkve i države.

Profesor Dimitrijević je rekao da je Srpska pravoslavna crkva čuvar identiteta našeg naroda, i najstarija njegova ustanova koja može i mora da govori u ime predaka, savremenika i potomaka. Ona je dužna da čuva središte Srpstva, Kosovo i Metohiju, na kojima se nalazi preko 1300 naših hramova, koji su čudo ne samo srpske, nego i svetske duhovnosti. SPC je dužna i da podseti državnu vlast na Ustav Srbije, gde je o Kosmetu rečeno sve što naši političari treba da znaju. Ako Brisel Srbiji otima Kosovo, to znači da je u pitanju neprijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu, a po rečima prof. Dimitrijevića, mi ne možemo biti u savezu sa onima koji su protiv naših vitalnih interesa, te dobronamerna vlast mora da uvaži stav najstarije srpske institucije, jer je to najdublji glas njenog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here