Vučić sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji

0
90

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa kojima je razgovarao o najaktuelnijim temama poput borbe protiv KOVID-19, nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, Samita u Sofiji, regionalnog povezivanja Zapadnog Balkana, te brojnim projektima koji za cilj imaju sveopšti i ubrzani napredak čitavog regiona, kao i o Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte: Republike Italije, Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji. Teme sastanka bile su borba protiv KOVID-19, nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, samit u Sofiji, regionalno povezivanje Zapadnog Balkana, projekti koji za cilj imaju sveopšti i ubrzani napredak čitavog regiona i Okvirna konvencija UN o promeni klime. Posebna pažnja u razgovorima posvećena je evropskom putu Srbije i daljim koracima u učvršćivanju saradnje i partnerstva između naše zemlje i država Kvinte u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić se zahvalio ambasadorima zemalja Kvinte i šefu Delegacije EU u Srbiji na iskazanoj snažnoj podršci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i na tome što su izrazili optimizam da će dijalog dati jasne i pozitivne rezultate za građane svih zemalja Zapadnog Balkana. Predsednik je naglasio da između Beograda i Prištine i dalje postoje razlike u pristupu, ali da je Srbija odlučna da nastavi putem očuvanja stabilnosti u regionu i da će ostati posvećena dijalogu i nalaženju kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije. Predsednik Vučić je dodao da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv KOVID-19, što je pozitivno ocenjeno i na nedavnom Samitu u Sofiji, na konferenciji Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu. On je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga, ekonomske i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu – koje obuhvataju i inicijativu „Mali Šengen“, kao i „Zelena agenda“ koju su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU pozdravili su opredeljenje nove Vlade Srbije da intenzivira rad na unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobode medija, kao i ostalih oblasti koje su od suštinskog značaja za put Srbije ka EU. Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su i nastavak opredeljenja nove Vlade u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here