Manifestacija Muzeji za 10

0
109

Manifestacija Muzeji za 10 počela je 9. novembra i trajaće do nedelje, 15. novembra. U više od 40 gradova Srbije, skoro 80 ustanova kulture je pripremilo raznovrsne izložbe, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova i druge aktivnosti, a ulaz je besplatan.

 

Manifestacija Muzeji za 10 ove godine održava se od 9. do 15. novembra, a pored mogućnosti da poseti svoje omiljene muzeje, publika će moći preko sajta Manifestacije da pogleda sve digitalne sadržaje koje pružaju ustanove kulture Srbije. Fokus ovogodišnje Manifestacije je da muzeji svojim aktivnostima pomognu ljudima da se opuste i uklone stres i time učine značajan doprinos poboljšanju mentalnog zdravlja nacije.

Muzej Vojvodine se od početka pandemije orijentisao na društvene mreže i veb sajt muzeja i krenuo da eksploatiše sve što je moglo da se prebaci u digitalnu formu rekla je Slađana Velendečić, kustos Muzeja Vojvodine.

U cilju aktivnijeg uključenja publike u okviru manifestacije Muzeji za 10 pokrenut je Nagradni konkurs: „Predstavi svoj muzej”, kojim je publika pozvana da u formi kratkog video sadržaja predstavi svoj omiljeni muzej. Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je: Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija. Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here