Dejan Miletić o rastu BDP-a

0
252

Epidemija virusa korona uslovila je uvođenje restriktivnih epidemioloških mera koje  blokiraju ekonomski razvoj i ostavljaju velike posledice kako po svetsku privredu tako i po privredu Srbije. Međutim, međunarodne institucije predviđaju da će Srbija sledeće godine zabeležiti rast bruto društvenog proizvoda i za kratko vreme sanirati posledice epidemije virusa korona.

 

Epidemija COVID19 ostavlja katastrofalne posledice po svetsku privredu. Srbija nije izuzetak. Srbija će ove godine zabeležiti značajan pad BDP-a što je posledica zatvaranja tržišta, slabljenje industrijske proizvodnje i restriktivnih epidemioloških mera koje blokiraju ekonomski razvoj. Uprkos tome međunarodne institucije predviđaju da će Srbija sledeće godine zabeležiti rekordni rast i da će uspeti u kratkom roku da sanira posledice epidemije COVID19. Upitali smo profesora ekonomije Dejana Miletića da li se slaže sa ovim projekcijama.

Epidemija virusa korona i uvođenje restriktivnih epidemioloških mera koje su uslovile zatvaranje tržišta, ostavlja velike posledice po ekonomski razvoj svih država sveta pa tako i Srbije. Profesor ekonomije Dejan Miletić je rekao da bi Srbija po prognozama međunarodnih institucija u sledećoj godini trebalo da ostvari rast bruto društvenog proizvoda, te da je on optimista i da veruje da će se njihove prognoze obistiniti pošto je nivo bruto društvenog proizvoda u Srbiji relativno nizak i nije veliko opterećenje unaprediti ga posle realnog pada usled epidemije virusa korona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here