U Zrenjaninu je obeležen Dan grada

0
375

Dan oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu obeležen je u znak sećanja na 17. novembar 1918.

17. novembar obeležava se kao godišnjica od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, dana kada su 1918. godine u Veliki Bečkerek trijumfalno ušli slavni pripadnici srpske Prve armije vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo” i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – “Brigadira”. Velike istorijske promene dovele su tada do smene vlasti i smene država na ovim prostorima, a srpski narod dočekao je gotovo tri veka željenu slobodu.

Povodom obeležavanja Dana grada Zrenjanina, položeni su venci na spomen obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, odata je počast herojima i oslobodiocima grada. Venci su položeni na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, zatim su položeni i na spomen-ploču Dragutinu Ristiću-Brigadiru komandantu „Gvozdenog puka“ koji je 17. novembra 1918. godine oslobodio Zrenjanin. Nakon toga venci su položeni i na spomenik Vojvodi Petru Bojoviću. Predstavnici grada i Udruženje ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918 venac su položili i u porti Uspenskog hrama. Centralna svečanost obeležavanja Praznika grada održana je na Trgu slobode. Služen je pomen herojima Velikog rata, a položeni su i venci na spomenik kralju Petru Prvom oslobodiocu.

Osim tradicionalnog polaganja venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima, u Narodnom muzeju Zrenjanin otvorena je izložba pod nazivom “Prva srpska dobrovoljačka divizija”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here