Srbiji je potrebna ujedinjena i autentična opozicija koja neće nastupati u dve ili tri kolone, već u jednoj snažnoj, rekao je bivši ambassador Srbije u Londonu I Vatikanu Vladeta Janković.

Opozicija u Srbiji i dalje je podeljena. Opozicioni lideri ne uspevaju da sednu za okrugli sto i da se dogovore o budućoj saradnji. Iako su predsednički izbori daleko, analitičari smatraju da već sledeće godine opozicija mora da izađe sa kandidatom koji bi mogao na izborima da pobedi Aleksandra Vučića. Upitali smo bivšeg ambasadora Srbije u Londonu I Vatikanu Vladetu Jankovića da li je opozicija sposobna da se ujedini oko jednog kandidata.

Trenutne šanse da se vlast promeni su vrlo male, statistički zanemarljive, ali opozicija bi već sada morala da se sprema za naredne izbore. Potrebno je da nađe snagde da se ujedini u jednu kolonu, bez obzira na sve razlike, da nađe novo lidersko lice i da čeka da vlast napravi grešku koja će joj omogućiti pobedu na nekim narednim izborima. Posvađana opozicija nikako ne može pobediti, pa je vreme da prevladaju glas razuma i realni politički interesi, a birači očekuju da se lideri koji su doživeli debakl najzad povuku sa političke scene.