Predrag Marković o odnosu naprednjaka i socijalista

0
93

Objašnjavajući odnos dva najveća koaliciona partnera, SPS-a i SNS-a, potpredsednik SPS-a, doktor istorijskih nauka Predrag Marković, osvrnuo se na ne baš jednostavnu poziciju SPS-a u okviru te koalicije. On je izjavio da SPS ima pred sobom zadatak da pokaže za šta je ova stranka sposobna, čak i sa te pozicije.

 

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izabran je za predsednika Narodne skupštine i posle 12 godina više neće biti u republičkoj vladi. Ovaj potez Aleksandra Vučića ocenjuje se kao distanciranje od najvećeg koalicionog partnera i smanjenje političkog uticaja SPS-a. Zamolili smo potpredsednika SPS-a profesora Predraga Markovića da prokomentariše odnose naprednjaka i socijalista.

Iako je Ivica Dačić izglasan za novog predsednika Narodne skupštine, ostaje pitanje da li mu je time ukazana velika čast ili je svojim predlogom Dačića za ovu poziciju, Aleksandar Vučić zapravo imao drugačiju ideju na umu. Dačić je u parlamentu dobio 225 glasova, a samo jedan poslanik bio je protiv. U svom prvom obraćanju narodu i Narodnoj skupštini, on je izjavio da se oseća kao po povratku kući, kao i da je zahvalan predsedniku na ovakvom predlogu. Mnogi poslanici istakli su Dačićevo dugogodišnje iskustvo kao prednost za obavljanje ovog posla, a sam predsednik parlamenta pozvao je na toleranciju i izjavio da je za rad Skupštine od izuzetnog značaja poverenje naroda te da će njen zadatak biti da doprinese stabilnosti. Potpredsednik SPS-a, doktor Predrag Marković, osvrnuo se upravo na poverenje naroda i podvukao da je zaista izazovno sticati ga sa pozicije u kojoj se SPS nalazi, ali je rekao da to ujedno prestavlja i šansu za ovu stranku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here