Bojan Bilbija o postizbornoj krizi u Americi

0
91

Komentarišući situaciju u Americi, Bojan Bilbija, novinar, izjavio je da ovakav trenutni status pokazuje da su institucije u Americi u krizi, da izborni rezultati jesu bili veoma neizvesni, ali da bi što pre trebalo rešavati goruće probleme, kako to ne bi imalo negativan uticaj na američku demokratiju i njen ugled u svetu.

 

Izbori u Americi ne prestaju budu tema analize svetskih medija. Džo Bajden je proglasio izbornu pobedu dok Donald Tramp ne odustaje od optužbe da su izbori pokradeni i da je on izborio još jedan mandat u Beloj kući. Zamolili smo novinara Bojana Bilbiju da nam odgovori na pitanje da li Amerika ulazi u krizu institucija i kakve bi posledice ta kriza mogla da ima po njen ugled u svetu.

Prateći različite američke medije, mogle su se čuti veoma oprečne informacije u vezi sa rezultatima predsedničkih izbora. Odbivši da napusti Belu kuću, što u prethodne 244 godine nije uradio nijedan američki predsednik, Donald Tramp odbio je i da preda vlast Džou Bajdenu, pod izgovorom da su u toku izbora učinjene krupne neregularnosti. Ipak, ako se te neregularnosti ne dokažu pred zvaničnim institucijama, Tramp će najkasnije do 20. januara 2021. morati da napusti Belu kuću, od kada bi zvanično počeo mandat novog predsednika Džoa Bajdena. Novinar Bojan Bilbija izjavio je da ovakva trenutna situacija ne priliči američkoj demokratiji i da će biti zanimljivo videti na koji način će biti razrešena, kao i da epilog ne očekuju samo građani Amerike, već da razrešenje stanja u Americi sa interesovanjem prati ceo svet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here