Predrag Marković – Milo Đukanović je želeo da bude otac nacije

0
168

Eksperiment sa crnogorskom pravoslavnom crkvom odraz je megalomanije Mila Đukanovića, koji je želeo da bude osnivač i crkve i države, tj. otac nacije, izjavio je Predrag Marković.

Zakon o slobodi veroispovesti biće ukinut u crnogorskoj skupštini. Poslanici vladajuće većine u Crnoj Gori time šalju poruku svojim biračima da je njihova politička volja sprovedena u delo i da su svetinje odbranjene. Upitali smo profesora Predraga Markovića da li će ovim potezom crnogorske skupštine crkveno pitanje u Crnoj Gori biti rešeno.

Krajem prethodne godine, poslanici Crne Gore usvojili su Zakon o slobodi veroispovesti koji je podrazumevao da država može da bude vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo. To je izazvalo veoma burne reakcije u crnogorskoj javnosti, a potom i višemesečne proteste pod sloganom „Ne damo svetinje“. Status srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, gotovo je istovetan statusu Srba kao nacionalne manjine ili konstitutivnog naroda, pa pitanje o tome ko je Crnogorac, a ko Srbin, pre toga, gotovo da nije ni postavljano. Posle smene vlasti, Zakon o slobodi veroispovesti je ukinut. Istoričar Predrag Marković prokomentarisao je ovaj neuspeli pokušaj formiranja crnogorske pravoslavne crkve rečima da je takav eksperiment bio bizaran i da je morao propasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here