Preminuo basista Riblje čorbe Miša Aleksić

0
439

Basista čuvene rok grupe Riblja čorba, Miroslav Miša Aleksić, preminuo je u nedelju 29. novembra u Beogradu u 67. godini života od posledica infekcije virusom Covid-19. Ostaće upamćen kao vedra i nasmejana osoba posvećena rokenrolu, porodici i prijateljima i kao neko ko je dao veliki doprinos afirmaciji rokenrola i muzike na ovim prostorima

 

Miroslav Miša Aleksić, basista najpopularnije rok grupe na ovim prostorima Riblje čorbe, preminuo je u nedelju, 29. novembra, u Beogradu od posledica zaražavanja korona virusom. Aleksić je preminuo u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa gde je primljen 13. novembra. Poslednjih nedelju dana bio je na respiratoru, a njegova supruga Jasmina, sa kojom ima ćerku Minu, još uvek je u bolnici.

Miša Aleksić rođen je 16. avgusta 1953. godine u Beogradu i gotovo ceo svoj profesionalni vek posvetio je rokenrolu. Jedan je od osnivača Riblje čorbe i njen član od 1978. godine. Sa Ribljom čorbom je snimio 20 studijskih i 3 živa albuma, autor je muzike za pesme Amsterdam, Ja ratujem sam, Ostaću slobodan, Zvezda potkrovlja i suterena, kao i koautor pesama Ostani đubre do kraja, Odlazak u grad i mnogih drugih. Pored Riblje čorbe sarađivao je i sa drugim muzičarima pa je tako 1983. godine sa Bajagom komponovao muziku za pesme Zdravka Čolića Tvoje oči i Afrika, a iste godine Aleksić i Bajaga ostvarili su i uspešnu saradnju sa Biljanom Petrović. Pored toga, producirao je albume grupa Jazzy bell, Warriors, Milorada Mandića Mande i drugih.

Miša Aleksić bio je aktivan u Udruženju muzičara džez, zabavne i rok muzike, bio je član Upravnog odbora Agencije za ostvarivanje prava interpretatora, kao i član skupštine SOKOJ-a. Za života je objavio autobiografiju pod nazivom Uživo, bio je jedan od pokretača muzičkog studija Kazablanka i držao je prodavnicu instrumenata u Beogradu.

Ostaće upamćen njegov doprinos afirmaciji rokenrola i muzike na ovim prostorima, a on će ostati u sećanju kao vedra i nasmejana osoba posvećena rokenrolu, porodici i prijateljima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here