Bijeljina – Pregled svinjskog mesa na trihinelu

0
379

U vreme svinjokolja pregled mesa na trihinelozu je obavezan. Od 100 svinja koje su hranjene i gajene pod istim uslovima jedna može da bude inficirana sa trihinelom spiralis, tako da svaka životinja mora da se pregleda, apeluju veterinari.  Do sada u semberskim selima koja pokrivaju svojim ambulantama, slučajeva pojave trihinele nije bilo, kažu u Veterinarskoj stanici Bijeljina i naglašavaju da uzorke mesa od svake zaklane svinje, treba doneti na pregled.

U toku je tradicionalni svinjokolj u Semberiji. Zimnica od mesa intenzivno se sprema od kako su nastupili hladni dani. U kraju koji je poznat po svinjogojstvu na gotovo svakom gazdinstvu ima posla, a osim mesa, kobasice i čvaraka, jedna od glavnih delicija postao je i kulen, za šta se odvajaju najkvalitetniji komadi svinjskog mesa.

U vreme svinjokolja obavezno je pre konzumacije obaviti kontrolu mesa na prisustvo trihinele. Tako u ovo doba godine posla ima u veterinarskim ambulantama širom Semberije. Kako nam je potvrđeno u Veterinarskoj stanici Bijeljina, oni do sada nisu otkili ni jedan slučaj trihinele nakon pregleda uzoraka mesa domaćih i divljih svinja.

Nisu rasle ni cene trihinoskopskih pregleda, po uzorku koštaju 8 KM što je na prošlogodišnjem nivou. Trihinoskopski pregledi vrše se metodom kompresije i metodom veštačke digestije. Ova druga metoda, traje do dva sata, a prilikom procesa kontrole imitiraju se uslovi varenja hrane u želucu i dolazi se do verodostojnog rezultata.

Promenili su se uslovi i način držanja svinja, intenzivna je svinjogojska proizvodnja u tipskim savremenim objektima, a redovno je i obavljanje deratizacije na farmama, što je u velikoj meri sprečilo prenos bolesti i pojavu trihinele kod svinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here