Darko Trifunović – Promene u Americi će uticati na ceo svet

0
170

Promene u Americi će uticati na ceo svet, ali nas zanima kakav će odnos biti prema pitanjima koja su značajna za našu zemlju, a to su, pre svega, pitanje Republike Srpske i pitanje Kosova, izjavio je profesor Darko Trifunović.

Džozef Bajden proglasio je pobedu na predsedničkim izborima i najavio promene u dosadašnjoj spoljnoj politici Amerike. On je izjavio da očekuje otopljavanje odnosa sa Kinom u narednom periodu, kao i tesnu saradnju sa Nato partnerima. Šta donose  ove promene i da li će značajno uticati na svetsku bezbednost upitali smo profesora Darka Trifunovića.

Iako su analitičari bliski Džozefu Bajdenu istakli da on namerava da u međunarodnoj politici vrati Ameriku „na čelo stola“, ostaje pitanje kako će se to odraziti na odnose u svetu. Sam Bajden je u predizbornoj kampanji najavio neophodnost okretanja borbi protiv klimatskih promena, pandemija i drugih velikih globalnih problema, ali se moglo čuti i da bi SAD i dalje prihvatale nadmetanje između velikih sila, pri čemu bi im najveći rival i dalje bila Kina. Analizirajući mogući odnos Bajdenove politike prema Srbiji, profesor Darko Trifunović kaže da je ovaj odnos mnogo nepovoljniji od onog koji je Amerika imala prema Srbiji sa Trampom na njenom čelu, te da su neka od pitanja već pokrenuta u američkoj naučnoj zajednici. On je naveo da takve aktivnosti obično budu započete na američkim institutima, pa je tako već otvoreno pitanje „raspakivanja“ Dejtona. Trifunović je upozorio i na inertnost naučne zajednice u Srbiji, koja ne samo da neće odgovoriti na ovakva pitanja, već o njima nije ni obaveštena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here