IPARD podsticaji – Ko može biti podnosilac zahteva

0
124

Jedno od najčešćih pitanja poljoprivrednika upućenih Upravi za agrarna plaćanja u vezi sa IPARD podsticajima je da li na javnim pozivima koji se odnose na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda, podnosilac zahteva mora da bude nosilac ili može da bude i član poljoprivrednog gazdinstva.

Poljoprivrednici Upravi za agrarna plaćanja najčešće u vezi sa IPARD podsticajima postavljaju pitanja da li na javnim pozivima koji se odnose na investicije iz Mere 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i Mere 3 – investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda, podnosilac zahteva mora da bude nosilac ili može da bude i član poljoprivrednog gazdinstva.

U skladu sa odredbom pravilnika za Meru 1, pored poljoprivrednih gazdinstava – preduzetnika, privrednog društva ili zemljoradničke zadruge, podnosilac zahteva za odobravanje projekta može biti i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ali ne i član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. U skladu sa pravilnikom za Meru 3, podnosilac zahteva ne može biti ni nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, već samo preduzetnik, privredno društvo ili zemljoradnička zadruga.

Inače, i u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi ruralnom razvoju, članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava ne mogu podnositi zahteve i ostvarivati pravo na nacionalne podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Podnosilac zahteva za odobravanje projekta za Meru 1 koji je fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva – mora da ispuni i propisani opšti uslov u pogledu stručnog znanja, odnosno iskustva u oblasti poljoprivrede. Navedeni uslov je ispunjen i ako je podnosilac zahteva fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva – upisan u Registru poljoprivrednih gazdinstava u svojstvu nosioca ili člana porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri godine. Kako Uprava za agrarna plaćanja vodi Registar poljoprivrednih gazdinstava, podnosilac zahteva u ovom slučaju ne mora dostavljati poseban dokaz o ispunjenosti ovog uslova, s obzirom da Uprava po službenoj dužnosti proverava vremenski period u kome je podnosilac zahteva upisan u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here